8 HOOGTEPUNTEN UIT 60 JAAR LAPPONIA

LAPPONIA (1960-2020)

Sieradenmerk Lapponia houdt op te bestaan. Met dat nieuws komt er een eind aan ruim 60 jaar traditie, innovatie en talent. Met 8 bijzondere momenten en creaties uit de geschiedenis van Lapponia, brengt Brunott een laatste ode aan dit fantastische sieradenmerk.

1963 - LAPPONIA MEETS BJÖRN WECKSTRÖM

Weinig ondernemers die zo visionair zijn als de oprichter van Lapponia was. In de beginperiode besefte ondernemer Pekka Anttila (1931-1985) maar al dat goed dat zijn merk het met doorsnee sieraden niet zou gaan redden – de concurrentie in de juweliersbranche was moordend. Om die reden besloot hij te gaan samenwerken met Björn Weckström. Het bleek een schot in de roos.

1965 – 'FLOWERING WALL' WINT GRAND PRIX

De 'Flowering Wall' - een gouden ketting ontworpen door Weckström - valt in de prijzen op het International Jewelry Contest in Rio de Janeiro. Lapponia wint de Grand Prix en zet zich hierdoor in één klap wereldwijd op de kaart – in 1965 begon Lapponia met het exporteren van de sieraden.

1975 – YOKO ONO STEELT DE SHOW MET LAPPONIA RING

John Lennon en zijn vrouw Yoko Ono zijn te gast bij de veelbekeken talkshow The Dick Cavett Show. Hij met zijn befaamde ronde brilletje, zij met Petrified Lake ring. Deze creatie van Weckström was gemaakt van zilver en acryl; vóór de uitzending gezien als vreemde combinatie, na de uitzending als musthave.

1975 – POPOVITS' SCHAAKSET BLIJKT WINNAAR

Zoltan Popovits, een van de topontwerpers die voor Lapponia heeft mogen werken, begon zijn carrière bij het merk op een wel heel bijzondere wijze - met een schaakset. Uitgevoerd in sterling zilver en met ieder schaakstuk als kunstobject, was de indrukwekkende creatie voor Lapponia de aanleiding voor een samenwerking met de Hongaarse beeldhouwer. Het object is uiterst zeldzaam; in totaal zijn er slechts 50 gemaakt. 

1977 – LAPPONIA VERSCHIJNT IN STAR WARS FILM

Björn Weckström werd verrast toen ‘zijn’ Planetoid Valleys en Darina’s Bracelet verscheen in de allereerste Star Wars film. Weliswaar was hij in 1976 benaderd door – de destijds onbekende - filmmaker George Lucas, Weckström had geen flauw benul voor welke film Lucas zijn creaties nodig had. Gedragen door Prinses Leia, maken de Lapponia sieraden deel uit van een cultfenomeen.

2010 – LAPPONIA VIERT 50E JUBILEUM OP WINTERSE WIJZE

Behalve dat het 50 jarige bestaan van Lapponia werd gevierd met het lanceren van de Winter Pearl collectie, werd er in de Snowcastle in Kemi (’s werelds grootste sneeuwfort) een speciale tentoonstelling aan het merk geweid.

2012 – 50 DIENSTJAREN VOOR BJÖRN WECKSTRÖM

Als Weckström in 2012 50 jaar werkzaam is voor Lapponia, eert hij dit moment met het uitbrengen van de Bones and Cones Gala kettingen: echte blikvangers die alleen in het jubileumjaar te verkrijgen waren.

2015 – NEDERLANDSE GAAT ONTWERPEN VOOR LAPPONIA

Het lijstje met internationale ontwerpers die voor Lapponia werken, werd in 2015 aangevuld met de Nederlandse Liesbeth Busman. Haar collectie ‘Promise of spring’ weerspiegelt het gevoel van vreugde dat gepaard gaat met de introductie van de lente. Een blije belofte van een nieuw begin. De serie – bestaande uit armband, collier, oorknopjes en lange oorhangers – is vanwege de betekenis getuige geweest van vele sprookjeshuwelijken.

MEER HOOGTE- DAN DIEPTEPUNTEN

Tot zover in vogelvlucht de geschiedenis van Lapponia. Het besluit van de nieuwe CEO om te stoppen met het merk blijft onverklaarbaar. Lapponia en Björn Weckström - om nooit te vergeten.

De mooiste blijvende herinnering is uiteraard een prachtig Lapponia sieraad. Brunott heeft nog een aantal draagbare kunstobjecten beschikbaar. Koop deze online - in onze webshop - nu het nog kan!