#2 ALLES OVER DE 4 C'S DER DIAMANT! - CARAT

We vertelden het al eerder. Of je nu een geliefde óf jezelf wilt verwennen met een fonkelende diamant, zonder enige diamantkennis kan het vinden van een perfect exemplaar behoorlijk wat voeten in de aarde hebben. Voor ons reden genoeg om je te helpen bij deze niet-alledaagse zoektocht. Ben je klaar voor een klein lesje diamantkunde? Een diamant uitkiezen doe je namelijk op basis van de 4 C’s!

In het eerste deel van onze serie over de 4 C’s behandelen we Carat, ofwel Karaat. Naast Colour, Clarity en Cut is dit een van de vier elementen die samen de kwaliteit van een diamant bepalen. Aan het eind van de rit weet je precies welke zaken belangrijk zijn om in de gaten te houden bij het kiezen van een diamant.

DIAMANTKARAAT
Wanneer er wordt gesproken over het aantal karaat van een diamant, verwijst dit naar het gewicht van de steen. (In tegenstelling tot karaat goud, waarbij de term wordt gebruikt om de hoeveelheid puur goud mee aan te duiden.) Ieder karaat weegt exact 200 milligram, hoewel de meeste juweliers zullen spreken van 100 punten. Dit puntensysteem voor diamanten maakt het namelijk mogelijk om het gewicht tot op een honderdste milligram nauwkeurig weer te geven. Vergelijk een karaat maar met een euro: waar 1 euro bestaat uit 100 centen, bestaat 1 karaatgewicht uit 100 punten.

- 1 karaat (ook wel karaatgewicht) weegt 200 mg en representeert 100 punten.

- 1 puntje weegt 2 mg en vertegenwoordigt 0,01 karaat.

- 1 mg diamant betreft een steen van 0,005 karaat en 0,5 punten.

- Een diamant van 0,6 karaat weegt dus 120 mg en staat gelijk aan 60 punten.

MAGIC SIZES
Hoe hoger het karaatgewicht, hoe zeldzamer de steen en hoe hoger de prijs. Let wel: ondanks dat er nauwelijks zichtbaar verschil hoeft te zijn tussen een diamant van 0,99 en 1 karaat, zal je voor die laatste een aanzienlijke hogere prijs moeten betalen. Dit heeft alles te maken met de zogenoemde ‘Magic Sizes’. Dit zijn gewilde karaatgewichten, zoals 0,5, 0,75 en 1. En zoals meestal het geval, hangt er aan populariteit een prijskaartje.

DE WAARDE VAN EEN DIAMANT
Met ‘Carat’ alleen zijn we er nog niet. Als onderdeel van de 4 C’s, is dit slechts één van de vier factoren die de totale diamantwaarde (en dus de prijs) bepalen. Zo is ook de kleur van de diamant een maatstaf om de totale kwaliteit van de steen mee te bepalen. Deze factor behandelen we in de volgende blog uit de serie over de 4 C’s der diamant!

DE DIAMANT EXPERTISE VAN BRUNOTT
Kun, of wil je niet wachten op de rest van de informatie, handige tips en aandachtspunten die je helpen bij het kiezen van een diamant? Brunott weet alles over diamant en staat klaar om je een persoonlijk advies te geven. Telefonisch, per mail en via onze socials. Of kom eens langs in een van onze winkels, dan kunnen we je meteen wat diamanten (sieraden) als voorbeeld laten zien!